1054 Budapest, Akadémia u. 16. fsz. 4.

A PCO (Policisztás Ovárium) női szervezet  hormonális megbetegedése. PCOS neve onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak, mert a tüszőrepedés elmarad. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, a PCOS hátterében sok esetben örökletes cukor anyagcsere zavar állhat.

PCOS tünetei

A PCOS (policisztás ovárium) tünetei között a fokozott szőrnövekedés okoz esztétikai kellemetlenségeket, arcon, végtagokon, mellkason. A hormonok megnövekedett mennyisége miatt nagyon sokszor túlsúly és erősen pattanásos bőr is a PCOS (policisztás ovárium) kísérőjelensége, de gyakran testsúlynövekedés nélkül is jelentkezik.. A menstruáció zavarai, ritkulása és elmaradása is kivizsgálást tehet szükségessé. PCOS (policisztás ovárium) esetében meddőség is kialakulhat, mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést. Ilyenkor nem jön létre a tüszőrepedés sem, aminek következményeképp ciszták alakulnak ki a petefészekben. A PCOS Magyarországon a terméketlenség egyik vezető oka, a fogamzó képes nők 10%-ánál diagnosztizálható.

Ha az alábbi tünetek közül 2 teljesül, akkor PCOS-ről van szó:

Rendszertelen menzesz vagy menzesz hiánya

Ultrahang képen látható a policisztás ovárium

Hormonális egyensúly felborulása (tesztoszteron túlsúly és/vagy LH/FSH arány növekedés)

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek:

vérzészavar,

peteérési problémák,

sok kis ciszta a petefészekben,

aknés, pattanásos bőr,

emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz,

terméketlenség,

megnövekedett szőrzet az arcon és a testen,

hajhullás, esetleg kopaszodás,

súlyproblémák, elhízás,

izzadékonyság,

alvászavar,

hangulatingadozás.

A PCOS kezelhető életmódváltással, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, valamint - ha szükséges - inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszer szedésével.

A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat, a fogantatástól az életmód miatt bekövetkező változásokig, de más a menstruációs ciklus serdülőkorban és a 40-45 év fölöttieknél is.

Fontos tudni, hogy a menstruáció néhány napos késése még nem rendellenesség és nem kell komolyabb okra gondolni a háttérben. Különösen serdülőknél gyakori, hogy akár ki is maradhat egy-egy ciklus. A petefészkek működését az agyalapi mirigy irányítja, melyre hatást gyakorol a hypothalamus. A petefészkek termelik az ösztrogént és a progeszteront, ezek szintje a vérben szignálként hat az agyalapi mirigy működésére, így ez befolyásolja a petefészkek működésére ható egyéb hormonok termelődését. A bonyolultság ellenére mégis jól működik a rendszer a legtöbb esetben, és a nők nemi ciklusa ideális esetben szabályosan megy végbe, 28 napig tart. A szabályos ciklustól ugyanakkor akár 5 nappal is eltérhet a menzesz időpontja. Amennyiben ezt meghaladja a késés, esetleg egyéb panaszt tapasztal, mindenképp érdemes áttekinteni a lehetséges okokat.