1054 Budapest, Akadémia u. 16. fsz. 4.
  • A terhesség 11-13 hete között végzett veszélytelen vizsgálat, a magzati kromoszóma rendellenességek kockázatának meghatározására.
  • Az anyai vérvétellel és egy precízen kivitelezett ultrahang vizsgálattal a Down-kóros magzatok közel 95 %-a kiszűrhető.
  • Az anyai vérből meghatározott B HCG és PAPP-A szintjeinek eltérései, valamint az ultrahang vizsgálat kapcsán mért magzati nyaki redő vastagság alkalmas a 21-es (Down-kór), a 13-as (Patau) és 18-as (Edwards) triszómia kockázatának pontos becslésére.
  • Az anyai életkorhoz kapcsolható leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség a fent említett 21-es ,18-as és 13-as kromoszóma triszómiája. Ez azt jelenti, hogy az említett kromoszómákból a normális kettő (egy pár) helyett három fordul elő. Az utóbbi években azt is bizonyították, hogy ezért az emelkedésért nemcsak az anya, hanem részben az apa életkora is felelős.
  • A kombinált teszt végzésével elkerülhető a nem kis veszéllyel járó invazív beavatkozás (chorionboholy- mintavétel, vagy amniocentézis) a 35 évnél idősebb, továbbá a 35 évnél fiatalabb kismamák is megtudhatják a kromoszóma rendellenességek pontos kockázatát.  Érdekes tény ugyanis, hogy a Down-kóros magzatok többsége (70-80 %) 35 évnél fiatalabb kismamáktól születik, annak ellenére, hogy az életkorral a kockázat növekedik. Ennek oka részben az hogy gyakrabban szülnek a nők fiatalabb életkorban, másrészt az idősebb terheseknél gyakrabban végeznek teszteket és szűrnek ki rendelenességeket, így ezek a magzatok nem jönnek világra.