1054 Budapest, Akadémia u. 16. fsz. 4.

Általánosságban leszögezhető, hogy a terhes táplálkozása, jelenlegi ismereteink szerint, nem különbözik nagymértékben az általánosan elfogadott, korszerű táplálkozástól (lsd. táplálkozás című fejezetben). A terhesnek nem kell többet ennie, de vigyáznia kell, hogy megfelelő kalória (főleg fehérje formájában), vitamin és ásványianyag bevitel történjen. A terhességi vitamin készítmények általánosságban kielégítik a terhesség alatti növekedett igényeket. Kiemelten fontos azonban a fólsav, magnézium és vas megfelelő bevitele, melyek mennyisége a terhességi vitamintablettákban gyakran nem elegendő. 

Folsav

Terhesség alatt a napi folsav szükséglet megnövekszik (400 ug/nap). Folsav hiányában olyan rendellenesség léphet fel (homocisztein felszaporodás), mely esetén a magzai fejlődési rendellenességek (velőcsőzáródási rendellenességek) kockázata növekszik. Gyakrabban fordulnak elő beágyazódási zavarok és spontán vetélések is. A megfigyelések egyértelművé teszik, hogy a koraszülés és a csökkent magzati súlygyarapodás is nagyobb valószínűséggel következik be folsavhiányos állapotban. Célszerű tehát már a fogamzás előtt elkezdeni a 400 ug/nap folsavpótlást, mert így a beágyazódási zavarok és fejlődési rendellenességek kockázata csökkenthető.

Magnézium

Terhességben a napi magnézium (Mg) igény megnövekszik (400 mg/nap). Az általános táplálkozási szokások gyakran nem elégítik ki a növekvő szükségletet, így terhességben kb. 20%-kal csökken a Mg koncentráció. A terhesség alatti Mg pótlás vizsgálata kapcsán számos előnyös hatást figyeltek meg, pl. csökkent a spontán vetélés és a koraszülés gyakorisága. Megfigyelték továbbá, hogy a Mg pótlás jótékony hatással van az anyai vérnyomásra és a magzat növekedésére is. Indokolt tehát, hogy a terhesek megfelelő Mg pótlásban részesüljenek (napi 250-500 mg), a terhesség minél korábbi időszakától kezdve. 

Vas

A vasszükséglet szintén megemelkedik (30 mg/nap) terhességben. A normál táplálékkal nem lehet kielégíteni a megemelkedett szükséglet. A megfelelő pótlás hiányában, különösen a terhesség második felében vashiányos vérszegénység következhet be. Vashiányos vérszegénységben gyakrabban fordul elő a magzati súlynövekedés csökkenése és koraszülés. A terhesség második harmadától a szülésig, sőt még a szoptatás alatt is, a vaspótlás általánosan elfogadott. Vashiányra hajlamosít a terhesség előtti nagyfokú menstruációs vérveszteség, a húsban és C vitaminban szegény táplálkozás, a fiatalkorúak terhessége, az ikerterhesség, és bizonyos gyógyszerek (pl. az aspyrin) szedése.